Strelica ispod naslova
Life is your creation

Svrha coachinga je da na jednostavan i praktičan način otkrijete što je vama zaista važno, da „otključate“ svoje potencijale, da unaprijedite vaš osobni i profesionalni život. Coaching je razgovor ili dijalog između coacha i klijenta u kojem coach otvara pitanja pomoću kojih klijent dolazi do najboljeg rješenja za sebe. Jedino klijent zna što je najbolje za njega.

Coaching je za vas ukoliko imate željeni cilj, želite napraviti iskorak, želite prijeći iz sadašnjeg stanja u neko drugo željeno stanje, ali jednostavno nemate jasan način, niste svjesni svojih potencijala i kao prepreke se javljaju različita uvjerenja. Dođete u situaciju u kojoj maštate o željenom ishodu, a poduzimanje akcije odgađate.

Teme coaching procesa

 • 1. Definiranje jasnih ciljeva

 • 2. Pronalaženje novih mogućnosti i rješenja

 • 3. Istraživanje i uklanjanje mogućih prepreka do ostvarenja cilja

 • 4. Otkrivanje nekorisnih uvjerenja i obrazaca ponašanja

 • 5. Zamjena ograničavajućih uvjerenja podržavajućim

 • 6. Otkrivanje i usklađivanje sa vašim vrijednostima

 • 7. Donošenje isključivo korisnih odluka

 • 8. Promjena profesije i planiranje karijere

 • 9. Postizanje životnog balansa i ispunjenog života.

Get Shit Done

Photo by Minh Pham on Unsplash

Tko je Coach i koji je njegov zadatak?

Profesionalni coach je osoba koja vam može pomoći da probudite vaše uspavane potencijale, te da ih zatim i realizirate. Coach vam može pomoći da ostvarite svoje ciljeve, želje i snove, da budete zdraviji, sretniji i zadovoljniji i sobom i svojim životom.

Profesionalni coach je netko tko vas usmjerava kako da se riješite mentalnih blokada i ograničavajućih uvjerenja, te kako da promijenite mentalni stav koji je od suštinskog značaja za postizanje uspjeha na emotivnom, duhovnom, zdravstvenom i financijskom planu.

Coach pomaže klijentu da prepozna vlastite ciljeve, poslovne ciljeve ili ciljeve u partnerskom odnosu, te da zatim razvije adekvatnu strategiju i planira potrebne poteze kako bi se postavljeni ciljevi i ostvarili. Coach je osoba koja ima nepokolebljivu vjeru u klijenta. Netko tko klijenta sluša sa srcem bez ikakvog osuđivanja, s puno razumijevanja, motivira, podržava…. Netko tko voli ljude i voli pomagati ljudima. Netko tko konstatno radi na sebi, konstantno se educira kako bi bio bolja osoba sebi i što bolji coach svojim klijentima. Netko tko živi to što radi.

Devojka sa rukama u obliku srca

Kako se odvija coaching proces

Sesija je zapravo razgovor između vas i coach-a koji se zasniva na uzajamnom povjerenju, gdje vi imate priliku da se iskreno otvorite i da budete ono što jeste. Razgovor ima fokus na vaše sadašnje stanje i definiranje jasne vizije vaše budućnosti.

Postavljanjem stručnih pitanja coach pokreće vaše „točkiće uma“ na novi način razmišljanja, tako da se coaching proces ne odvija samo na sesiji, nego i između sesija.

Važno je naglasiti da uspjeh sesije, a samim tim coaching procesa, zavisi prvenstveno od vas. Od preuzimanja odgovornosti za vaš život, vaše otvorenosti tokom razgovora, posvećenosti i vašem osobnom radu dogovorenih zadataka između sesija.

Šta coaching nije

 • 1. Coaching nije savjetovanje.  Jedino klijent zna što je najbolje za njega.

  U coachingu se otvaraju pitanja i koriste razne tehnike kako bi klijent sam došao do uvida i odgovora koji su mu potrebni u tom trenutku i kako bi pomoću njih došao do željenog stanja ili cilja.

 • 2. Coaching i psihoterapija nisu ista stvar. Coaching ne liječi prošlost. Coaching je usmjeren ka budućnosti.

  I coach i psihoterapeut rade sa ljudima i pomažu im u rješavanju problema, ali postoje značajne razlike između psihoterapije i coachinga.

Te razlike su slijedeće:

 • 1. Psihoterapija je usmjerena uglavnom na psihopatologiju, a coaching na rad sa osobama koje ne pate od psihopatoloških poremećaja.
 • 2. Psihoterapija je usmjerena na rješavanje emocionalnih poremećaja, a coaching na postizanje ciljeva koje klijent želi.
 • 3. Psihoterapeuti se bave rešavanjem emocionalnih problema i poremećaja, a coach otklanjanjem emocionalnih blokada, motivacijom klijenta, mijenjanjem okvira, učenjem strategija uspjeha i slično.

 • 4. U psihoterapiji dobar dio rada usmjeren je ka analizi prošlosti, dok je u coachingu rad isključivo usmjeren ka budućnosti.


Coach kroz coaching proces, koristeći alate poput postavljanja pravih pitanja i raznih metoda, pomoću aktivnog slušanja, refleksije, intuicije i davanja povratne informacije, pomaže klijentu da na osnovu svojih snaga, znanja i iskustava osvijesti svoj vlastiti put naprijed. Coach će klijenta „prevesti“ od točke A do točke B tako da klijent sam nađe najbolji put i opcije s kojima je zadovoljan.

Anita Butić
Anita Butić

Mindset and Self-Love Coach i coach za partnerske odnose

Pomažem ženama da nauče voljeti sebe, da stanu na kraj emotivnoj ovisnosti o partneru i da ostvare zdrav odnos kako sa sobom tako i sa partnerom.